top of page
Jacques Vandewattyne alias « Watkyne »
Zijn werken
  • De behandelde thema’s

In zijn schilderijen overheersen de lokale feesten en landschappen, maar je vindt er ook bomen in uit de Provence met verwrongen vormen, boosaardige katten, geheimzinnige manen, … Hij schildert tevens de verhalen en legenden die hij verzamelt.

 

  • Het manifest van de Folkart

In 1974 schrijft hij het manifest van de Folkart dat pleit voor de valorisatie en overdracht van de volkstradities van het Pays des Collines. In het manifest verklaart hij dat de moderne mens door de folklore zijn oorsprong terugvindt, weet waar hij vandaan komt, het recht hervindt om anders te zijn.

 

  • Het Pad van het Vreemde

Vanaf 1984 plaatst Jacques Vandewattyne de eerste sculpturen langs een pad door het platteland van Elzele. De meeste werken die langs het pad staan, zijn afkomstig uit verhalen en legenden uit de folklore van Elzele.
Het 6 km lange pad zal in stilte beroemd worden tot ver buiten de grenzen van het Pays des Collines. Naar schatting wandelen nu jaarlijks 20.000 mensen op het Pad van het Vreemde.In 2004 werd een sculptuurwedstrijd, de Biënnale van het Vreemde, gecreëerd om de poverste delen van het pad te verrijken met respect voor de geest van de schepper van het pad.

 

  • De stenentuin

Minder bekend kunstwerk van Watkyne. Naar het voorbeeld van de Facteur Cheval begon hij met de bouw van een stenentuin, die overigens eerder een wildernis dan een tuin is. Deze tuin stelde hem in staat over de nodige ruimte te beschikken om sculpturen te maken die rechtstreeks aan zijn verbeelding ontspruiten. Zo creëerde hij reusachtige bewoonbare sculpturen (het koppel Justin-Justine en Dolores, de vrouw met barenweeën).

 

  • De intochten van de duivel

Tijdens zijn artistieke leven zal Watkyne drie reusachtige schilderijen op doek maken van de duivel die zijn intocht maakt in een stad, met meer dan honderd portretten van diverse bekende persoonlijkheden uit de politieke en artistieke wereld. De naam van de schilderijen is een knipoog naar "De intocht van Christus te Brussel" van James Ensor.

 

  • De intocht van de duivel te Elzele (1989)

Doek van 4 meter bij 2 meter. In totaal heeft Jacques Vandewattyne 115 mannen en vrouwen in portretten of in karikaturen vastgelegd die deelnemen aan de beweging voor de erkenning van de folklore waarvan hij de “duivelse” ziel is.

 

  • De intocht van de duivel te Brussel (1990)

Doek van 3,5 meter bij 1,80 meter. In totaal worden 170 bekende persoonlijkheden weergegeven in portretten of karikaturen.

 

  • De intocht van de duivel te Parijs (1995)

Doek van 3,5 meter bij 1,80 meter. Meer dan 300 bekende persoonlijkheden worden weergegeven in portretten of karikaturen.

 

  • De Heksensabbat

De Heksensabbat werd opgericht in 1972 en is een openluchtspektakel dat gebeurtenissen oproept die zouden hebben plaatsgevonden in Elzele tijdens de middeleeuwen (de arrestatie en terdoodveroordeling van vrouwen die werden beschuldigd van hekserij). Het spektakel vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van juni.

 

  • ADe vzw “Les Amis de Watkyne”

De vzw “Les Amis de Watkyne" werd opgericht in 1997 om het artistieke erfgoed te promoten, het manifest van de Folkart te valoriseren, en de originaliteit en de authenticiteit van het werk van Jacques Vandewattyne, alias Watkyne, te verdedigen en te beschermen.

 

De vereniging heeft tal van activiteiten op zijn naam staan. Ze organiseert en neemt deel aan tentoonstellingen. Sinds 1998, en het grote debuut van de vzw "Au Clos Louis Charles" in Elzele en in het Cultureel Centrum van Quevaucamps, was ze in Sint-Gillis, Edingen, Doornik, Rebecq, Vloesberg, Tourcoing, Moeskroen, La Hamaide, Bergen, Brussel, Ronse ... zonder haar regelmatige verschijningen in Elzele te vergeten, met name in de Espace "Watkyne" die in 2000 werd geopend in het Landhuis van het Pays des Collines. De vzw "Les Amis de Watkyne" is bijzonder gehecht aan twee belangrijke werken van de kunstenaar: het Pad van het Vreemde en de Stenentuin (van Watkyne). Het Pad van het Vreemde, dat jaarlijks door duizenden mensen wordt doorkruist, heeft in 2004 zijn 20e verjaardag gevierd en is ongetwijfeld een van de toeristische parels van de Pays des Collines.

 

Verschillende projecten voor het behoud en de valorisatie van het Pad van het Vreemde konden tot stand worden gebracht dankzij het “Contrat de Pays" van de Franse Gemeenschap: restauratie van de oorspronkelijke beelden, bewegwijzering en publicatie van een nieuwe brochure. Sinds 2004 organiseert de vzw "Mes Amis de Watkyne" een sculptuurwedstrijd met als titel "Biënnale van het Vreemde" die wordt georganiseerd om bepaalde delen van het Pad van het Vreemde te verrijken met standbeelden in verband met het Vreemde, met respect voor de geest van de schepper van het pad. Zo werd het pad verrijkt met een vuilnisbakduivel en een draak van Patrick Jouret, "idool" van Marie-Christine Leisen (1e prijs) en "Prinses Anura” van Brigitte Danse (2e prijs). In 2006 kende de jury van de tweede Biënnale van het Vreemde de eerste prijs toe aan de Franse Alexandre Meyer voor een reeks totems van boomstammen. De tweede prijs ging naar Vloesbergenaar Jean-François Massart, die het bestiarium van Watkyne als inspiratiebron gebruikte voor een stalen constructie van "picrîls" (vleermuizen in het Picardisch).

 

De website www.watkyne.be maakt u vertrouwd met de magische en vreemde wereld van de kunstenaar en de activiteiten van de vzw.

RInlichtingen op de zetel: Paradis 17, 7890 Elzele - 068/54.42.17 -

claude.vandewattyne@skynet.be - christian.pieman@ellezelles.be

FOCUS OP

Het Pad van het Vreemde
Jacques Vandewattyne is bekend om zijn
vele werken waaronder het beroemde Pad van het Vreemde dat de kunstenaar heeft bezaaid met kunstwerken: een vioolspelende duivel, groene geiten en heksen... Het 6 km lange pad is een must in het Pays des Collines voor het hele gezin! Vertrek vanaf het Landhuis van het Pays des Collines.

De boeken
Jacques Vandewattyne is auteur van
verschillende boeken om te ontdekken en herontdekken.

 
bottom of page