Jacques Vandewattyne alias « Watkyne »
Een kunstenaar
Jacques Vandewattyne (1932, Elzele – 1999, Brussel), alias Watkyne, is een Belgische multidisciplinaire kunstenaar. Hij wordt geboren in Elzele in 1932 en zal er zijn hele leven doorbrengen. Hij maakt carrière in het onderwijs, eerst als onderwijzer en daarna als leraar beeldende kunst.Naast onderwijzer is hij ook kunstenaar. Hij uit zich in alle disciplines van de kunst: van de graveerkunst tot keramiek, van beeldhouwen tot schilderen, tekenen, …

In 1958 stelt hij zijn gravures, sculpturen en schilderijen tentoon. Dankzij zijn ontmoeting met mevrouw De Neeff in 1977 zal hij kunnen tentoonstellen in Brussel, meestal in het gezelschap van kunstenaars verenigd in de vzw "La maison des arts spontanés et naïfs".In 1974 lanceert hij het manifest van de Folkart. Een houding die pleit voor de valorisatie en de overdracht van de volkstradities van het Pays des Collines, en die hij tot uiting zal brengen in alle materialen: hout, steen, metaal, polyester, glas, keramiek, ...Hij maakt ook de decors van het historische fresco “Flobecq, 10.000 d’histoire". Hij neemt op zijn eigen manier deel aan de straatkunst door twee muren te versieren: de ene in Ronse uit eerbetoon aan de Bommels (1976) en de andere in Lessen (1981) om te wijzen op de rijkdom van de regionale folklore. In dezelfde geest versiert hij in 1987 een elektriciteitscabine in Elzele die de lokale festiviteiten oproept.

Jacques Vandewattyne, streekliefhebber
Jacques Vandewattyne is ook algemeen erkend als een van de belangrijkste bezielers van het Pays des Collines (regio in Picardisch Wallonië tussen Elzele, Vloesberg, Frasnes en Mont-de-l'Enclus).
Samen met andere streekliefhebbers richt hij het Syndicat d’Initiative d’Ellezelles op, een vzw bedoeld om het Pays des Collines te promoten en de Moulin du Cat Sauvage (Kattenmolen) van de ondergang te redden.Vanuit zijn diepe gehechtheid aan de streek en aan de mensen leidt hij in 1970 in Ronse de actie Musée vivant (Levend Museum), de voorloper van de beroemde Foire aux artisans d’Ellezelles (Ambachtsbeurs van Elzele) (1971), de eerste met die naam in België. In 1972 creëert hij de
Heksensabbat van Elzele en een paar jaar later, in 1975, lanceert hij, samen met andere gepassioneerden, het Museum van het Plattelandsleven in Lahamaide:
het Ecomuseum van het Pays des Collines.

Daarnaast is hij kroniekschrijver: vanaf 1970 legt hij verhalen en de gebruiken uit een andere tijd die traditioneel mondeling worden overgeleverd schriftelijk vast. Hij bundelt ze in “Les cahiers du folklore de la région des collines”.
FOCUS OP

Het Pad van het Vreemde
Jacques Vandewattyne is bekend om zijn
vele werken waaronder het beroemde Pad van het Vreemde dat de kunstenaar heeft bezaaid met kunstwerken: een vioolspelende duivel, groene geiten en heksen... Het 6 km lange pad is een must in het Pays des Collines voor het hele gezin! Vertrek vanaf het Landhuis van het Pays des Collines.

De boeken
Jacques Vandewattyne is auteur van
verschillende boeken om te ontdekken en herontdekken.

 
Sabbat avond
Sabbat avond
press to zoom
Watkyne , volkskunst schilder
Watkyne , volkskunst schilder
press to zoom
Zelfportret
Zelfportret
press to zoom
De tuin van stenen
De tuin van stenen
press to zoom
Jacques Vandewattyne
Jacques Vandewattyne
press to zoom